nuffnang
Sunday, 14 October 2012
Mi Kari Kerang
Ramuan:-
- 5 ulas bawang merah ( tumbuk)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 inci halia (tumbuk)
- 4 genggam kerang rebus
- 6 sudu makan serbuk kari ayam (bancuh jadikan pes)
- 1 bij kelapa (perah ambil santan)
- 2 biji kentang (potong dadu)
- 1 bungkus fish cake
- 3 asam keping
- 1 bungkus tahu goreng cina
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 1 kiub pati ayam
- 3 tangkai daun kari
- 2 inci kayu manis
- 5 kuntum buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- Ajinomoto jika suka
- Minyak untuk menumis
Bahan Celur:-
- 500 gm mi kuning
- 3 pohon sawi
- 2 genggam tauge
- 3 biji limau kasturi
- 2 biji telur (rebus)
Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak dalam periuk
- Masukkan kayu manis, bunga lawang. buah pelaga dan bahan-bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan pes rempah kari, cili kisar dan daun kari hingga terbit minyak kemudian masukkan kentang dan fish cake
- Masukkan sedikit air untuk mengempukkan kentang. Bila kentang sudah empuk tuangkan santan.
- Masukkan asam keping, kiub pati ayam, kerang, asam keping, tahu goreng cina dan sedikit garam kacau rata.
- Biarkan mendidih seketika dan rasalah ikut citarasa masing-masing.
- Enak dimakan bersama cili jeruk.
Selamat Mencuba....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment