nuffnang

Sunday, 7 October 2012

Bingka Tepung Beras


Ramuan :-                                                              
- 150 gm tepung beras
- 150 gm tepung gandum
- 1 sudu besar tepung ubi
- 2 sudu teh garam
- 300 gm gula melaka
- 70 gm gula pasir
- 1600 ml santan
- 5 helai pandan

Cara-Cara Penyediaan :-

- Masukkan gula merah, gula pasir, daun pandan dan santan sebanyak 600 ml ke dalam periuk.
- Tenggek di atas api dan biarkan mendidih. Biar sejuk kemudian ditapis.
- Masukkan kesemua tepung dalam periuk dan tuangkan santan yang berbaki tadi serta kacau rata.
- Tuangkan air gula yang sudah sejuk tadi ke dalam adunan tepung dan kacau lagi.
- Tenggek di atas api kacau sehingga pekat.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang yang telah disapu minyak. Loyang ukuran 9 in.
- Panaskan oven terlebih dahulu dan bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga masak.
- Tunggu sejuk dahulu barulah boleh dipotong.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment