Ramuan :-
- 4 biji telur grade A
- 250gm tepung sponge mix
- 1 sudu besar ovalette
- 60 ml air
- 60 ml minyak jagung
- 1 sudu teh pes pandan
Cara-Cara Penyediaan Kek:-
- Panaskan oven terlebih dahulu
- Masukkan sponge mix, telur dan ovallete dalam bekas dan pukul hingga gebu dan pekat.
- Tuangkan air, minyak dan pes pandan serta pukul lagi.
- Sediakan acuan 8x8 yang telah disapu minyak.
- Masukkan adunan ke dalam acuan.
- Bakar selama 35 minit, sekiranya kek dicucuk dengan lidi tidak melekat menandakan kek telah masak.
- Apabila kek sudah masak terbalikkan dan letak di atas redai biar sehingga sejuk.
Ramuan Custard :-
- 1050 gm santan
- 230 gm gula
- 10 gm serbuk jelly
- 1 sudu teh paste pandan
- 100 gm tepung Hoen Kwee (warna hijau)
- 1/8 sudu garam
Cara-Cara Penyediaan Custard:-
- Masukkan kesemua bahan custrad ke dalam periuk dan tenggek di atas api kacau adunan sehingga pekat dan likat.
Cara-Cara Melapis Kek:-
- Kek span dipotong kepada dua lapisan. Ketepikan.
- Sediakan acuan yang digunakan tadi berukuran 8x8 inci. Seelok-eloknya guna acuan yang senang ditanggalkan.
- Masukkan lapisan kek ke dalam acuan kemudian sendukkan lima adunan custard letak di atas kek serta ratakan.
- Ambil satu lagi kek letakkan di atas adunan kastad dan tekan sedikit.
- Tuangkan adunan kastad dan ratakan disekeliling kek hingga habis.
- Masukkan dalam Peti ais supaya senang untuk mengeluarkan kek dari acuan.
- Apabila sudah sejuk keluarkan dan taburlah dengan kelapa kering.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment