nuffnang

Sunday, 14 October 2012

Apam Mentega


Ramuan :-                                                                       
A
- 11/2 cawan gula pasir
-  1 cawan air
- 250 gm mentega

B
- 3/4 cawan gula kastor
- 4 biji telur
- 3 cawan tepung gandum ayak besama
- 2 sudu teh soda bikarbonate
- 1 tin susu cair
- 1 sudu teh esen vanila

Cara-Cara Penyediaan :-

A
- Masukkan gula dalam periuk, masak gula hingga warna gula keperangan.
- Padamkan api terlebih dahulu supaya tidak terpercik semasa menuang air.
- Nyalakan semula api dan kacau sehingga semua larut dan masukkan mentega kacau hingga mentega cair.


- Pukul telur, gula dan esen vanila hingga kembang dan masukkan gula hangus yang masih panas tadi. Kemudian masukkan susu selang selikan dengan tepung dan gaul hingga sebati. Perap selama setengah jam. - Panaskan pengukus dan acuan, tuangkan adunan ke dalam acuan yang disapu dengan sedikit minyak.
- Kukus selama 15-20 minit. Tutup pengukus hendaklah ditutup dengan kain supaya wap tidak menitik ke atas kuih.


Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment