nuffnang

Wednesday, 24 October 2012

Pai Telur


Ramuan :-                                                                        

Pastri:-
- 2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan gula halus
- 1 sudu kecil baking powder
- 1/8 sudu garam
- 100 gm mentega
- 1 biji telur

Cara-Cara Penyediaan:-
- Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dalam bekas dan gaul sehingga rata.
- Kemudian masukkan mentega gaul sehingga sebati.
- Pukul telur dalam bekas lain.
- Akhir sekali masukkan telur ke dalam adunan dan uli hingga menjadi satu doh.
- Ambil doh dan canai di atas plastik kemudian tekan-tekankan doh dalam acuan pie.

Inti Pie:-
- 1/2 cawan susu cair
- 1 biji telur
- 1/2 cawan gula halus
- 1/2 cawan air
- 1 sudu besar tapung kastard
- 1/8 sudu esen vanila

Cara-Cara Penyediaan :-
- Pukul telur dan gula.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam bekas lain dan kacau sehingga rata.
- Kemudian tuangkan ke dalam adunan telur dan gaul rata.
- Tuangkan bahan inti pie ke dalam acuan pie.
- Panaskan oven dan bakar selama 45 minit atau nampak warna kekuning-kuningan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment