nuffnang
Monday, 1 October 2012
Laksam
Ramuan :-
Kulit: :-
- 3 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 2 cawan air panas
- 2 cawan air sejuk
Kuah :-
- 3 ekor ikan (direbus buang tulang dan kisar)
- 1/2 inci halia (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 3 ulas bawang merah (kisar)
- 1 sudu kecil lada hitam ( kisar)
- 1 biji kelapa (ambil santan)
- 3 asam keping
- Garam
Ulam :-
- Tauge (buang ekor)
- Kacang Panjang (dipotong nipis)
- Timun (potong panjang)
- Daun kesum (potong nipis)
Sambal :-
- 3 biji lada merah
- 1 1/2 inci belacan
- 2 biji limau kasturi
- 5 biji cili api (kalau nak pedas)
Cara-Cara Penyediaan :-
Kulit Laksam:-
-Masukkan semua tepung dalam mangkuk dan curahkan air sikit demi sedikit hingga rata.
- Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak untuk mengelak dari melekat.
- Ambil satu cawan adunan dan curahkan di atas tudung periuk. Kukus selama 5 minit.
- Apabila sudah masak, angkar dan biarkan sekejap sebelum digulung supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Ulangi sehingga adunannya habis
Kuah Laksam:-
Masukkan santan dalam periuk. Masukkan bahan kisar, asam keping dan garam. Masak sehingga mendidih. Kemudian rasalah masam dan masin kuah ikut citarasa masing-masing.
Untuk Sambal:-
Tumbuk cili merah, cli api dan belacan hingga lumat. Masukkan jus limau dan digaul rata.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment