nuffnang

Wednesday, 26 September 2012

Pavlova


Ramuan :-                                                                                                                                                                     
- 4 biji putih telur
- 1/2 cawan gula castor
- 1/2 sudu teh esen vanilla                  
- 1 sudu teh cuka masakan
- 1/2 sudu besar tepung jagung

 Topping/hiasan :-
- 250 ml whipping cream
- 20g gula halus
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- Strawberry
- Kiwi madu
- Blackberry

Cara-Cara Penyediaan :-

- Pukul putih telur dengan perlahan.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga habis
sambil putar dengan laju sehingga putih berkilat.
- Masukkan esen vanilla dan gaul.
- Masukkan tepung jagung dan cuka beserta gaul.
- Panaskan oven pada suhu 150 darjah celcius.
- Kemudian, masukkan adunan ke dalam oven.
- Setelah 15 minit turunkan suhu kepada 140 darjah celcius.
- Bakar selama satu 1 1/2 jam,
- Setelah siap dibakar, buka pintu oven sedikit dan tunggu
sehingga meringue betul-betul sejuk sebelum dihias dengan
menggunakan whipped cream dan buah-buahan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment