Ramuan :-
- 500 gm spaghetti
- 600 gm daging lembu cincang
- 300 ml susu segar
- 1 labu bawang besar (dicincang halus)
- 1 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1 tin besar tomato puri
- 4 biji tomato (potong dadu)
- 1 batang carrot (dipotong dadu)
- 2 batang celery (dipotong dadu)
- 1 tin cendawan butang (dihiris)
- 1 kiub pati lembu
- 1 sudu makan Oregano
- 1 sudu gula
- Sedikit garam secukup rasa
- 3 sudu besar minyak masak
- 2 sudu besar mentega
- 400 ml air
Cara-Cara Penyediaan:-
- Masak air dalam periuk.
- Masukkan 2 sudu teh garam dan minyak masak agar pasta tidak melekat.
- Bila air mendidih baru masukkan spaghetti.
- Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
Sos Bolognese :-
- Panaskan minyak masak dan mentega.
- Tumis bawang besar dan bawang putih.
- Bila bawang cukup layu masukkan daging cincang dan kiub daging.
- Kacau sehingga daging betul-betul rata kemudian masukkan tomato puri dan tomato yang dipotong dadu.
- Kemudian curahkan susu dan air. Masukkan celery, carrot, cendawan dan serbuk oregano.
-Tunggu sehingga mendidih. Biarkan ianya mendidih di atas api perlahan sehingga kuah menjadi agak pekat.
- Rasalah masam, manis dan masinnya.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment