nuffnang

Wednesday, 26 September 2012

Apam Tepung Gandum


Ramuan :-                                                        
- 400 gm tepung gandum
- 600 ml air
- 1 cawan gula
- 1 sudu kecil pewarna merah
- 6 gm mauripan
- 1/2 biji kelapa parut ambil putih sahaja
- 1/2 sudu kecil garam

Cara-Cara Penyediaan :-

- Bancuh mauripan dan 1 sudu makan gula dengan air suam, biarkan ianya kembang.
- Tepung gandum dan gula dijadikan satu gaul rata.  
- Tuangkan air sedikit demi sedikit hingga habis, kemudian masukkan ibu roti yang mengembang tadi dan gaul hingga sebati.
- Lenserkan loyang dengan minyak masak dan tuangkan adunan ke dalam loyang.
- Biarkan adunan mengembang barulah dikukus.
- Kukusan hendaklah dipanaskan terlebih dahulu.
- Bila sejuk potong dan dihidangkan bersama dengan kelapa parut.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment