nuffnang

Friday, 21 September 2012

Masak Lemak Pucuk Meranti


Ramuan :-                                                                            
- 2 ikat pucuk meranti (dicelur)
- 5 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 19 tangkai cili padi (pedas ikut citarasa)
- 1 biji kelapa parut (ambil santan)
- 1 genggam ikan bilis direndam (lebih lagi sedap)
- Sedikit garam
- Ajinomoto jika yang suka

Cara-Cara Penyediaan :-

- Tumbuk cili api, bawang putih dan bawang merah hingga lumat.
- Masukkan ikan bilis yang direndam tadi dan tumbuk agak kasar.
- Masukkan santan dalam periuk dan masukkan bahan tumbuk serta dikacau rata.
- Tenggek atas api, tunggu sehingga santan mendidih baru masukkan daun meranti yang telah dicelur tadi.
- Biar mereneh seketika dan rasalah masinnya.

Selamat Mencuba...

2 comments:

  1. kalo masak guna ajinomoto x sedap lh

    ReplyDelete
  2. Ada setengah org suka bubuh, bagi saya tak perlu sbb masak lemak tu memang dah sedap. Pulak tu mkn ngan sambal belacan & ikan masin. Mmang maples!!!!!! hehehe

    ReplyDelete