nuffnang
Wednesday, 19 September 2012
Abok-Abok Sagu
Ramuan :-
- 1 1/2 cawan sagu
- 2 cawan kelapa parut (ambil putihnya)
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu kecil garam
- Daun pisang secukupnya
- Lidi untuk disemat
Cara-Cara Penyediaan :-
- Basuh sagu dan ditoskan.
- Dalam bekas parutan kelapa, campurkan gula dan garam gaul.
- Kemudian masukkan sagu, gaul sehingga rata.
- Daun pisang hendaklah dilayurkan terlebih dahulu supaya senang untuk dibentukkan.
- Ambil sehelai daun pisang dan buatkan kelongsong.
- Kemudian, masukkan satu setengah sudu makan adunan sagu ke dalam daun pisang.
- Lipatkan kemudian semat dengan lidi. Kukus selama 25 minit.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment