nuffnang

Wednesday, 19 September 2012

Abok-Abok Sagu


Ramuan :-                                                            
- 1 1/2 cawan sagu
- 2 cawan kelapa parut (ambil putihnya)
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu kecil garam
- Daun pisang secukupnya
- Lidi untuk disemat

Cara-Cara Penyediaan :-

- Basuh sagu dan ditoskan.
-  Dalam bekas parutan kelapa, campurkan gula dan garam gaul.
- Kemudian masukkan sagu, gaul sehingga rata.
- Daun pisang hendaklah dilayurkan terlebih dahulu supaya senang untuk dibentukkan.
- Ambil sehelai daun pisang dan buatkan kelongsong.
- Kemudian, masukkan satu setengah sudu makan adunan sagu ke dalam daun pisang.
- Lipatkan kemudian semat dengan lidi. Kukus selama 25 minit.

Selamat Mencuba...



No comments:

Post a Comment