nuffnang
Wednesday, 24 October 2012
Masak Lemak Ikan Tongkol Bersama Keladi
Ramuan:-
- 1 ekor ikan tongkol (dibersihkan)
- 1 biji kelapa (Ambil santan)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 3 inci kunyit hidup (tumbuk)
- 15 tangkai cili padi (tumbuk)
- 1/2 inci halia (tumbuk)
- 3 asam keping
- 1 batang serai (dititik)
- 1 ikat batang keladi (disiang dan rebus)
- 11/2 cawan air untuk merebus ikan
- Garam secukup rasa
Cara-Cara Penyediaan:-
- Ikan tongkol dimasukkan dalam periuk kemudian masuk satu sudu makan garam kasar dan asam keping.
- Curahkan air dan tenggek di atas api biar sehingga mendidih seketika.
- Apabila ikan telah masak, buangkan airnya dan biarkan asam keping bersama ikan.
- Masukkan serai, santan, batang keladi dan bahan tumbuk ke dalam periuk berisi ikan.
- Tenggek di atas api sederhana perlahan dan tunggu sehingga mendidih.
- Rasalah ikut citarasa masing-masing.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment