nuffnang

Wednesday, 24 October 2012

Ikan Patin Masak Tempoyak


Ramuan :-

- 1 ekor ikan patin
- 15 biji cili padi (kisar)
- 2 inci kunyit hidup (kisar)
- 1 cawan tempoyak (kisar)
- 1 bunga kantan - belah 4
- Sedikit daun kesum
- 2 asam keping (jika tempoyak kurang masam)
- 6 cawan air
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan :-

- Tumbuk cili padi dan kunyit.
- Masukkan air ke dalam periuk dan masak bersama bahan tumbuk.  Masukkan bunga kantan dan daun kesum.
- Apabila kuah mendidih baru masukkan ikan. Biar kuah mendidih seketika dan bolehlah ditutup api.
- Rasalah masam dan masin kuah mengikut selera masing-masing.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment