nuffnang
Wednesday, 24 October 2012
Ikan Patin Masak Tempoyak
Ramuan :-
- 1 ekor ikan patin
- 15 biji cili padi (kisar)
- 2 inci kunyit hidup (kisar)
- 1 cawan tempoyak (kisar)
- 1 bunga kantan - belah 4
- Sedikit daun kesum
- 2 asam keping (jika tempoyak kurang masam)
- 6 cawan air
- Garam secukup rasa
Cara-Cara Penyediaan :-
- Tumbuk cili padi dan kunyit.
- Masukkan air ke dalam periuk dan masak bersama bahan tumbuk. Masukkan bunga kantan dan daun kesum.
- Apabila kuah mendidih baru masukkan ikan. Biar kuah mendidih seketika dan bolehlah ditutup api.
- Rasalah masam dan masin kuah mengikut selera masing-masing.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment