Ramuan :-
- 1 cawan tepung pulut
- 1 sudu makan tepung beras
- 2 helai daun pandan (blend jadikan jus)
- 1/2 cawan air
- Gula melaka secukupnya
- 1/2 biji kelapa parut
- 1 sudu teh garam halus
Cara Penyediaan :-
- Masukkan tepung pulut, tepung beras ke dalam besen dan gaul rata.
- Kemudian masukkan jus pandan, uli hingga rata.
- Ambil sedikit doh sebesar guli, leperkan dan masukkan gula melaka yang telah dipotong kecil-kecil ditengah-tengah adunan.
- Bulatkan dan pastikan menutupi keseluruhan gula.
- Jerang air hingga mendidih kemudian masukkan doh.
- Tunggu hingga kuih timbul dan bolehlah diangkat.
- Golekkan dengan kelapa parut yang sudah digaul bersama garam halus.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment