Air Rebusan Ayam:-
- 1 ekor ayam
- 3 biji bawang putih (kisar)
- 2 inci halia (kisar)
- 1 kiub pati ayam maggi
- 12 cawan air
- Sedikit garam
Ramuan Nasi:-
- 4 cawan beras (basuh tos)
- 2 sudu besar minyak
- 2 biji bawang putih
- 2 inci halia (dihiris nipis)
- 1 sudu besar minyak bijan
- 3 helai daun pandan
- 6 cawan air rebusan air ayam
Cara-Cara Penyediaan Nasi:-
- Tuang air ke dalam periuk, masukkan bahan kisar tadi serta kiub pati ayam dan garam.
- Tenggek di atas dapur tunggu mendidih barulah masukkan daging ayam biar selama 25 minit.
- Angkat ketepikan. Sukat air rebusan ayam sebanyak 6 cawan ke dalam periuk nasi.
- Kemudian masukkan beras, daun pandan, garam dan kulit kayu manis.
- Tumiskan halia dan bawang putih agak garing kemudian masukkan dalam periuk nasi.
- Masak nasi seperti biasa.
- Selebihnya air rebusan ayam tadi dijadikan sup dan tabur daun saderi.
Ramuan Sambal:-
- 5 biji lada merah (kisar)
- 1 biji bawang putih (kisar)
- 1/2 inci halia (kisar)
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 1 sudu besar cuka makan
Cara-Cara Penyediaan Sambal:-
- Masukkan ke dalam periuk dan tuang air sedikit dan masukkan kesemua bahan kacau rata.
- Kacau di atas api sehingga agak pekat dan rasa mengikut citarasa sendiri.
Ulaman:-
- Salad, timun, tomato
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment