nuffnang
Tuesday, 14 July 2015
Rempeyek Kacang Tanah
Ramuan:-
- 500 gm tepung beras
- 3 sudu besar jintan manis (kisar)
- 2 sudu besar jintan putih (kisar)
- 6 sudu besar biji ketumbar (kisar)
- 50 g udang kering @ ikan bilis (kisar)
- 5 ulas bawang putih (kisar)
- 500g santan kotak
- 500g air
- 1 biji telur grade B
- 600g kacang tanah
- Minyak untuk menggoreng
- Garam secukup rasa
Cara-Cara Penyediaan:-
- Bancuh tepung beras bersama kesemua ramuan kisar, garam dan telur hingga sebati.
- Sementara itu panaskan minyak yang banyak di dalam kuali saiz yang agak besar.
- Senduk adunan sedikit masukkan dalam bekas dan masuk kacang tanah gaul rata.
- Tuangkan secara memanjang di tepi kuali dan adunan akan melekat ditepi kuali.
- Gunakan sudip untuk menyimbahkan perlahan-lahan minyak panas ke atas rempeyek yang melekat di tepi kuali supaya tanggal.
- Apabila semua rempeyek telah tanggal balikkan, setelah kelihatan masak dan garing bolehlah diangkat. Toskan.
- Pastikan rempeyek sejuk sebelum disimpan ke dalam tin atau bekas kedap udara.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment