nuffnang
Saturday, 20 August 2016
Pulut Serikaya
Ramuan Lapisan Bawah:-
- 2 cawan beras pulut
- 2 cawan santan cair(santan ikut paras pulut)
- 1 sudu kecil garam
Cara-Cara Penyediaan:-
- Sediakan kukusan terlebih dahulu. Biarkan air mendidih.
- Rendam pulut selama 20min. Kemudian toskan.
- Masukkan pulut ke dalam loyang dan tuang santan kukus selama 20 minit.
- Sediakan loyang lain dan alas plastik baru masukkan pulut yang dikukus tadi.
- Ratakan permukaan dan tekan pulut biar padat.
Ramuan Lapisan Atas:-
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar tepung beras
- 2 biji telur ayam (A)
- 2 cawan santan
- 1/3 cawan gula pasir
- 3 cawan santan
- 3/4 cawan gula merah)
- 1 cawan air) masak atas dapur
- 1/2 ssudu kecil garam)
Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan kesemua tepung dalam mangkuk.
- Masukkan santan yang telah dilarutkan bersama garam.
- Tuang air gula yang telah sejuk tadi dan masukkan telur dan gaul sebati.
- Masak di atas api sehingga naik wap. Kemudian tuang ke atas pulut tadi.
- Kukus selama 20 minit. Biarkan kuih sejuk baru dipotong dengan pisau plastik.
Selamat Mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment