Ramuan:-
- 1 ekor ayam berat 2 kg (potong agak kecil)
- 9 ulas bawang merah
- 2 labu bawang besar*
- 5 ulas bawang putih*
- 2 inci halia*
- 5 batang serai*
- 2 inci lengkuas*
- 3 sudu besar kerisik
- 1 cawan cili kering kisar (boleh tambah)
- 400 g santan kotak
- 1 tbsp pati asam jawa
- 3 helai daun kunyit (hiris halus)
- 5 helai daun limau purut
- Garam, gula secukup rasa
- Secukupnya minyak masak
- 9 ulas bawang merah
- 2 labu bawang besar*
- 5 ulas bawang putih*
- 2 inci halia*
- 5 batang serai*
- 2 inci lengkuas*
- 3 sudu besar kerisik
- 1 cawan cili kering kisar (boleh tambah)
- 400 g santan kotak
- 1 tbsp pati asam jawa
- 3 helai daun kunyit (hiris halus)
- 5 helai daun limau purut
- Garam, gula secukup rasa
- Secukupnya minyak masak
Cara-Cara Penyediaan:-
- Kesemua ramuan yang bertanda (*) dikisar halus.
- Ayam dibersihkan kemudian masukkan sedikit garam serta kunyit gaul rata. Goreng ayam separuh masak.
- Sementara itu panaskan minyak dalam kuali, tumis ramuan kisar bersama cili kering kisar. Tumis sehingga terbit minyak. Tuang santan kacau rata.
- Masukkan pati asam jawa, daun limau purut dan gula.
- Biarkan merenah dan agak pekat kuahnya baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Gaul perlahan-lahan supaya ayam tidak hancur.
- Akhir sekali masukkan kerisik serta garam kacau perlahan dan kecilkan api supaya rendang tidak berkerak. Rasalah mengikut citarasa masing-masing.
Selamat Mencuba...
kak pah bila nak panggil sy dtg umah? nak makan pulut kuning nuh
ReplyDeleteBgitaulah nak dtg rmh nnti kak pah buat utk azlia.
ReplyDelete