nuffnang
Monday, 29 October 2018
Pau Gebu Inti Coklat
Ramuan:-
- 500 g tepung pau
- 3 sudu besar gula
- 1 tsp baking powder
- 1 sudu besar shortening
- 1 tsp bread emprover
- 1 1/4 cawan air suam
- 11 g mauripan
- Inti coklat
Cara-Cara Penyediaan:-
- Campur dua sudu besar tepung, bread emprover dan yis dalam mangkuk dan gaul bersama sedikit air suam. Tunggu yis berbuih.
- Dalam bekas lain campurkan tepung, gula, baking powder & shortening gaul rata hingga menjadi serbuk.
- Masukkan yis tambah sedikit air sambil uli hingga menjadi doh. Uli sampai doh lembut dan gebu.
- Bulatkan sebesar bola pingpong masukkan inti coklat.
- Didihkan air kukusan dan kukus pau selama 7 minit dengan api besar.
Selamat Mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment