A) Karamel
- 1/2 cawan susu cair
- 70g gula kastor
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 3 biji kuning telur
B) Lapisan Kek
- 140g tepung gandum
- 70 g gula kastor
- 3 biji kuning telur
- 135 ml air biasa
- 1 sudu teh baking powder
- 45 ml minyak masak
C) Gula Hangus
- 2 sudu besar gula (taburkan gula ke dalam loyang dan masak di atas api perlahan. Biar gula hancur dan warna bertukar menjadi perang. Setelah cair sepenuhnya, biarkan ia sejuk)
D) Merinque
- 6 biji putih telur
- 70g gula kastor
- 1 sudu teh krim tartar
Cara Penyediaan :-
- Kacau kesemua bahan A perlahan-lahan dan pastikan ia tidak berbuih.
- Masukkan bahan A ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.
- Kemudian, pukul kesemua bahan B sehingga sebati.
- Pukul bahan D sehingga kembang dan pekat.
- Adunan B dan D dicampurkan dan digaul sehingga sebati.
- Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letak pewarna mengikut citarasa masing-masing.
- Masukkan adunan yang telah diwarnakan ke dalam loyang tadi.
- Bakar adunan menggunakan cara double boiling selama 1 jam- suhu 160-180C
- Bila sudah masak bolehlah diangkat dan biarkan ia sejuk selama 10-15 minit
- Terbalikkan kek yang dibakar tadi.
- Bolehlah dipotong dan dihidangkan.
- Bagi yang suka sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk sebelum dimakan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment