- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung kanji
- 2 cawan tepung beras
- 1 1/2 cawan gula pasir
- 6 cawan santan
- Sedikit garam
- Pewarna merah
- Loyang 7 X 7
Cara Penyediaan :-
- Masukkan tepung gandum, tepung kanji, tepung beras, gula dan santan ke dalam besen dan kacau rata.
- Sementara itu panaskan air dalam kukusan.
- Adunan yang sudah sebati tadi ditapiskan terlebih dahulu.
- Kemudian, bahagikan kepada dua bahagian. Satu adunan dengan warna asal (warna putih) manakala satu lagi dicampurkan dengan pewarna merah.
- Untuk memudahkan kuih ini dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak.
- Masukkan 2 cawan adunan warna putih kukus selama 5 minit.
- Selepas itu, masukkan pula 1 cawan adunan warna merah dan kukus selama 2 minit.
-Kemudian selang seli warna merah dan putih hingga adunan habis.
- Lapisan terakhir yang berwarna merah dikukus selama 20 minit.
- Apabila sudah sejuk, bolehlah dihidangkan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment