nuffnang

Friday, 29 August 2014

Agar-Agar Karamel


Ramuan Karamel:-
- 5 sudu besar gula pasir

Cara-Cara Penyediaan:- 
- Masukkan gula ke dalam loyang berukuran 8 in.
- Letak loyang di atas dapur dengan api kecil hingga keperangan.
- Angkat dan sejukkan.

Ramun Agar-Agar:-
- 1 paket agar-agar
- 1 tin susu cair
- 5  cawan air
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1/2 cawan gula pasir
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu teh esen vanilla

Cara-Cara Penyediaan:-
- Rendam agar-agar toskan.  Satukan kesemua ramuan dan agar-agar kedalam periuk.
- Masak di atas dapur kacau supaya adunan tidak membuak.
- Bila mendidih dan agar-agar telah hancur tutup api.
- Tapis adunan dan tuang dalam loyang karamel tadi.
- Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment