Ramuan Karamel:-
- 5 sudu besar gula pasir
Cara-Cara Penyediaan:-
- Masukkan gula ke dalam loyang berukuran 8 in.
- Letak loyang di atas dapur dengan api kecil hingga keperangan.
- Angkat dan sejukkan.
Ramun Agar-Agar:-
- 1 paket agar-agar
- 1 tin susu cair
- 5 cawan air
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1/2 cawan gula pasir
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 sudu teh esen vanilla
Cara-Cara Penyediaan:-
- Rendam agar-agar toskan. Satukan kesemua ramuan dan agar-agar kedalam periuk.
- Masak di atas dapur kacau supaya adunan tidak membuak.
- Bila mendidih dan agar-agar telah hancur tutup api.
- Tapis adunan dan tuang dalam loyang karamel tadi.
- Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam peti ais.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment