nuffnang
Monday, 8 September 2014
Asam Pedas Nyonya
Ramuan:-
- 1 ekor ikan tenggiri
- 5 ulas bawang merah (kisar)
- 1 ulas bawang putih (kisar)
- 1 inci halia (kisar)
- 1 inci kunyit (kisar)
- 1/2 inci lengkuas (kisar)
- 3 biji buah keras (kisar)
- 1 inci belacan (kisar)
- 8 kacang bendi
- 1 kuntum bunga kantan
- 3 pohon daun kesom
- 3 helai daun limau purut
- 1 kiub ikan bilis
- 1 sudu kecil asam jawa
- 5 sudu besar cili kering kisar
- 3 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara Penyediaan:-
- Kacang bendi direbus setengah masak, angkat tos.
- Cuci ikan bersih dan ketepikan.
- Tumis cili kering kisar sampai naik minyak.
- Masukkan ramuan kisar, tumis sehingga garing dan masukkan air.
- Kemudian masukkan asam jawa, kiub ikan bilis, garam dan gula secukup rasa, biarkan mendidih.
- Apabila sudah mendidih baru masukkan daun kesum, bunga kantan dan daun limau purut.
- Akhir sekali masukkan ikan dan kacang bendi. Biar mendidih seketika dan tutup api.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment