nuffnang
Wednesday, 24 September 2014
Udang Berempah Sos Prego
Ramuan:-
- 6 ekor udang harimau (dibersihkan, digaulkan sedikit garam)
- 2 sudu makan sos prego
- 2 tangkai daun kari
- 1 sudu makan kicap manis
- 1 sudu makan serbuk kari ikan
- 3 sudu makan cili kering kisar
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- 3 biji buah keras
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit air
- 3 biji bawang merah (kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 1 batang serai(kisar)
- 1/2 inci halia(kisar)
- 1/2 inci lengkuas (kisar)
- Minyak untuk menumis dan goreng udang
Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak dan goreng udang sehingga berwarna merah. Angkat.
- Biarkan minyak gorengan udang tadi dan tumis bahan kisar bersama daun kari hingga wangi.
- Satukan serbuk kari, cili kisar, sos prego, jintan putih dan serbuk ketumbar di dalam satu bekas.
- Bancuh dengan sedikit air untuk dijadikan pes.
- Kemudian masukkan ke dalam tumisan sehingga terbit minyak.
- Masukkan garam, gula, kicap dan sedikit air. Kacau dan biarkan ia mendidih.
- Setelah kuahnya pekat, barulah masukkan udang gaul hingga rata.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment