nuffnang

Sunday, 4 September 2016

Nasi Ayam Bangkok


Ramuan:-
- 1 ekor ayam (potong dan basuh)
- Beras 3 tin susu
- 4 1/2 tin susu air
- Garam secukup rasa
- 1 sudu makan gula
- Minyak untuk menumis
- 1 biji buah pala (ketuk ambil isinya)*
- 1/2 inci halia*
- 5 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
(Bertanda (*) blend dengan sedikit air)
- 1 tsp lada hitam}
- 1 tsp jintan putih} blend kering
- 2 tsp jintan manis}
- 7 kuntum bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang

Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan minyak masukkan 4 sekawan dan ramuan kisar tumis terbit minyak.
- Masukan air dan ayam biar hingga mendidih. Kemudian masuk garam serta gula.
- Akhir sekali masukkan beras dan masaklah seperti masak seperti biasa.
- Cara memasak seperti nasi arab, ayam dimasukkan bersama-sama beras.
- Ayam lebih lembut dan sebati dengan nasi.

Ramuan Sambal:-
- 20 biji cili padi
- 2 biji cili merah
- 1 ulas bawang putih
- 2 sudu makan jus limau nipis
- 1/4 cawan air

Cara-Cara Penyediaan:-
- Tumbuk cili padi, cili merah dan bawang putih.
- Kemudian masukkan air asam limau, garam, gula serta air.
- Kacau dan rasalah mengikut citarasa anda.

Ramuan Acar Kobis:-
- 1 labu bawang besar (potong nipis)
- 1/4 kobis bulat (potong panjang)
- 2 tangkai lada merah (potong bulat)
- Gula, garam dan cuka secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Masukkan semua bahan dalam bekas.
- Kemudian masuk gula, garam dan cuka gaul rata.
- Rasalah ikut selera dan sedia untuk dihidangkan.

Ulam:-
Timun dan salad

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment