nuffnang
Wednesday, 24 May 2017
Coconut Blossom
Ramuan:-
- 3 biji telur A (sejuk)
- 1 cawan gula castor
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 tbsp baking powder
- 1 tbsp ovalette
- 1/4 cawan susu cair
- 1/2 tbsp warna hijau
- 1 tsp pandan paste
Cara-Cara Penyediaan:-
- Masukkan kesemua ramuan ke dalam mixture.
- Whisk sehingga kembang dan pekat.
- Bubuh 1/2 sudu kecil adunan ke dalam mangkok kertas.
- Masukkan inti kelapa ke dalam adunan. Kemudian tutup semula dengan adunan.
- Didihkan air dalam kukusan terlebih dahulu. Kukus selama 10 minit gunakan api sederhana besar.
- Sekira api terlalu besar coconut blossom akan merekah.
Inti kelapa:-
- 1 biji kelapa parut (putih)
- 3/4 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 sudu besar tepung pulut
- 2 helai daun pandan disimpul
Cara-Cara Penyediaan:-
- Masak gula merah, gula pasir daun pandan dengan sedikit air masak sehingga gula hancur. Kemudian tapis.
- Masukkan kelapa parut dalam kuali kacau atas dapur sehingga kering. Selepas itu masukkan tepung gandum kacau sehingga sebati.
- Biarkan sejuk, bulat-bulatkan inti kelapa.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment