Ramuan:-
- 1/2 ekor ayam
- *3 ulas bawang putih
- *3 ulas bawang kecil
- *1 inci halia
- *1 inci lengkuas
- *1 sudu teh jintan manis
- 10 tangkai cili api belah dua tak putus
- 1 ulas bawang besar potong bulat
- 2 batang serai ketuk
- 2 sudu besar air asam jawa
- Garam dan sedikit gula
- Air sedikit
Cara-Cara Penyediaan:-
- Ayam dipotong sederhana besar basuh bersih, kemudian gaul garam dan serbuk kunyit. Goreng kekuningan jangan terlalu garing.
- Tumbuk bahan bertanda* dan tumis bersama serai hingga kekuningan.
- Masukkan cili padi, bawang besar, air asam dan ayam tambah air sedikit.
- Akhir sekali masuk garam dan sedikit gula gaul rata. Masak hingga kuah agak pekat.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment