nuffnang

Monday, 9 June 2014

Mi Goreng Udang



Ramuan:-
- 1 1/2 bungkus mi kuning (basuh dan tos)
- 3 pohon sawi (potong)
- 7 ulas bawang merah (tumbuk)
- 3 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 sudu besar cili kering kisar (boleh tambah)
- 3 sudu besar kicap lemak manis
- 3 sudu besar sos tiram
- 14 ekor udang basah (L)
- 1 bungkus fish cake (hiris)
- 1 cawan air
- 2 biji telur
- 30 sen tauge
- Sedikit minyak menumis

Cara-Cara Penyediaan:-
- Udang dibelah belakang dan buang urat hitam.
- Rebus udang bersama air hingga warna merah dan tutup api.  Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk dan cili kering kisar hingga naik bau.
- Masukkan fish cake kacau rata dan tuang air rebusan udang.
- Selepas itu masukkan kicap pekat manis dan sos tiram, biar sehingga mendidih.
- Barulah masukkan mi, sawi dan pecahkan telur kacau sehingga rata.
- Akhir sekali masukkan tauge kacau rata dan tutup api.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment