nuffnang
Thursday, 12 June 2014
Teresek Jantung Pisang
Ramuan:-
- 2 tongkol jantung pisang
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 1 sudu besar cili kering kisar
- 1 sudu besar rempah ketumbar
- 4 sudu besar kerisik
- 1/2 cawan santan kotak
- 1/2 cawan air
- 2 keping asam keping
- Minyak untuk menumis.
- Sedikit garam dan gula
Cara-Cara Penyediaan:-
- Jantung pisang dibuang kulit merah kemudian belah dua dan hiris.
- Jerang air dalam periuk dan masukkan garam, biar mendidih barulah celur hirisan jantung pisang tadi.
- Rebus sehinggalah jantung pisang empuk dan tapis.
- Kisar semua bawang, cili, halia, dan lengkuas.
- Tumiskan bahan kisar tadi sehingga kekuning-kuningan.
- Kemudian masukkan rempah kari dan rempah ketumbar, kacau hingga naik bau.
- Tuang santan masuk asam keping, garam, gula dan kerisik.
- Biar kuah pekat dan menjadi lembab sedikit.
- Akhir sekali masukkan jantung pisang yang telah dicelur tadi, kacau mesra.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment