nuffnang

Sunday, 6 July 2014

Ayam Percik Kelantan



Ramuan:-
- 4 ketul ayam
- 2 cawan santan pekat
- 1 biji bawang putih
- 7 ulas bawang kecil
- 1 cm halia
- 1 batang serai
- 1 camca kecil ketumbar
- 1/2 camca kecil jintan putih
- 1/4 cawan tepung beras
- 1 sudu makan cili kering kisar
- 1 keping asam keping
- 2 sudu makan gula
- Garam secukup rasa

Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisar bawang, halia, serai, ketumbar dan jintan sehingga halus.
- Masukkan santan dalam kuali, tuang bahan kisar serta ayam kacau rata.
- Masak atas dapur sehingga ayam tiga suku masak.
- Angkat ayam dan bakar di atas dapur arang.
- Bancuh tepung beras dengan sedikit air dan tuang ke dalam kuah tadi masak hingga pekat.
- Bakar sehingga ayam kelihatan agak keperangan.
- Semasa menghidang tuang lebihan kuah tadi di atas ayam.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment