Ramuan:-
Lapisan Bawah:-
- 1/2 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan air
- Kesemua bahan di atas masak hingga larut, tapis dan biar sejuk.
- 1 cawan tepung gandum
- 2 cawan santan cair
- 2 sudu besar tepung beras
- 1 sudu besar tepung ubi
Cara-Cara Penyediaan:-
- Panaskan pengukus hingga air mendidih.
- Satukan kesemuanya kacau adunan dan tapis.
- Masak di atas api sehingga naik wap.
- Sapu acuan 7 inci dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan tadi.
- Kukus selama 15 minit dengan api sederhana.
- Setelah masak cakar permukaan dengan garpu agar lapisan atas melekat.
Lapisan Atas:-
- 2 1/2 cawan santan pekat
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar tepung beras
- 2 sudu besar tepung ubi
- 1/2 sudu kecil garam
Cara-Cara Penyediaan:-
- Satukan semua bahan, kacau adunan dan tapis
- Masak adunan sehingga naik wap.
- Tuang atas adunan bawah, dicakarkan dulu dengan garfu dan kukus 20 minit
- Setelah masak biarkan sejuk baru boleh dipotong
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment