nuffnang
Wednesday, 14 January 2015
Laksa Baba Nyonya
Ramuan:-
- 300 g mihun (dicelur)
- 3 ekor ikan kembong besar (direbus ambil isinya)
- 2 kuntum bunga kantan (belah dua)
- 1000ml santan
- 1 ikat daun kesum
- 5 keping asam keping
- 2 cawan air
- Garam secukup rasa
Ramuan Kisar:-
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 inci lengkuas
- 1/2 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 3 biji buah keras
- 2 batang serai
- 6 tangkai cili padi
- 10 tangkai cili kering
- 1 inci belacan
Untuk Hiasan:-
- 9 batang kacang panjang (dipotong)
- 2 biji telur rebus (dibelah dua)
- 2 biji limau nipis
- Cili merah secukupnya (dihiris)
- Sedikit bawang goreng
Cara-Cara Penyediaan:-
- Asingkan tulang ikan dan isinya. Kisar tulang dengan air rebusan ikan. Isi ikan ditumbuk.
- Masukkan ramuan kisar ke dalam periuk tuang santan, asam keping, daun kesum dan bunga kantan.
- Kemudian masukkan isi ikan serta garam kacau rata.
- Tenggek di atas api didihkan kuah dan rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Masukkan bihun ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah.
- Hiaskan dengan bahan hiasan dan sedia untuk dimakan.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment