nuffnang
Saturday, 15 October 2016
Daging Merah Ala Thai
Ramuan:-
- 500 gm daging
- Sedikit pewarna merah
- 1 inci halia (hiris nipis panjang))
- 3 ulas bawang putih(diketuk)
- 9 tangkai cili padi (ketuk sedikit)
- 1/4 cawan cili kisar
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos ikan
- 3 helai daun limau purut
- 1 tangkai lada merah
- 3 batang kacang panjang (potong 2 inci)
- 4 biji jagung muda (potong memanjang)
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1/2 batang karot (potong memanjang)
- Minyak untuk menumis
Cara-Cara Penyediaan:-
- Rebus daging di dalam air yang diletakkan sedikit pewarna merah sehingga empuk.
- Angkat dan sejukkan daging, kemudian hiris nipis. Simpan air rebusan daging untuk kuah.
- Panaskan minyak dan goreng daging sehingga sedikit garing, tapi jangan terlalu garing. Angkat dan ketepikan.
- Dalam minyak yang sama tumis bawang putih, halia dan cili padi sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar dan masak sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan sos tiram, sos tomato dan sos ikan.
- Masukkan daging, kacang panjang, jagung muda dan daun limau purut.
- Tuang air rebusan daging dan tambahkan sedikit bancuhan tepung jagung supaya kuah menjadi pekat.
- Angkat dan hidang bersama nasi putih.
Selamat Mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment