nuffnang

Tuesday, 4 October 2016

Biskut Makmur


Ramuan:-
- 500g tepung gandum
- 2/3 cawan gula icing
- 1 tin kecil minyak sapi (200 g)
- Paper cup secukupnya
Untuk Inti:
- 100 g kacang tanah (goreng tanpa minyak)
- 60 g cawan gula icing
Bahan Salut:
- Secukup gula icing
Cara-Cara Penyediaan:-
- Sangai tepung gandum dalam kuali, kemudian ayak tepung bersama gula icing.
- Gaul tepung bersama minyak sapi sikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
- Buang kulit kacang dan kisar kemudian campurkan gula.
- Sukat doh dengan 1/2 tbsp untuk mendapat kuih yang sama besar.
- Leperkan doh dan letak inti kacang ditengah dan tutup kemas serta bentuk bujur.
- Susun di atas loyang yang disapu majerin dan bakar selama 15 minit pada suhu 150C.
- Kuih mungkin agak lembut bila disentuh ketika masih panas.
- Biar biskut sejuk betul baru disalut dengan gula icing dan letak di dalam paper cup.
Selamat Mencuba...

2 comments:

  1. kak pah...ni sy malas nak buat..akak buat ler banyak2 pastu panggil saya makan ye..

    ReplyDelete
  2. Rajinxlah azlia sbb biskut ni sedap tau!!!

    ReplyDelete