Ramuan:-
- 500g tepung gandum
- 2/3 cawan gula icing
- 1 tin kecil minyak sapi (200 g)
- Paper cup secukupnya
- 2/3 cawan gula icing
- 1 tin kecil minyak sapi (200 g)
- Paper cup secukupnya
Untuk Inti:
- 100 g kacang tanah (goreng tanpa minyak)
- 60 g cawan gula icing
- 100 g kacang tanah (goreng tanpa minyak)
- 60 g cawan gula icing
Bahan Salut:
- Secukup gula icing
- Secukup gula icing
Cara-Cara Penyediaan:-
- Sangai tepung gandum dalam kuali, kemudian ayak tepung bersama gula icing.
- Gaul tepung bersama minyak sapi sikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
- Buang kulit kacang dan kisar kemudian campurkan gula.
- Sukat doh dengan 1/2 tbsp untuk mendapat kuih yang sama besar.
- Leperkan doh dan letak inti kacang ditengah dan tutup kemas serta bentuk bujur.
- Susun di atas loyang yang disapu majerin dan bakar selama 15 minit pada suhu 150C.
- Kuih mungkin agak lembut bila disentuh ketika masih panas.
- Biar biskut sejuk betul baru disalut dengan gula icing dan letak di dalam paper cup.
- Sangai tepung gandum dalam kuali, kemudian ayak tepung bersama gula icing.
- Gaul tepung bersama minyak sapi sikit demi sedikit sehingga mendapat adunan doh yang lembut dan boleh diuli.
- Buang kulit kacang dan kisar kemudian campurkan gula.
- Sukat doh dengan 1/2 tbsp untuk mendapat kuih yang sama besar.
- Leperkan doh dan letak inti kacang ditengah dan tutup kemas serta bentuk bujur.
- Susun di atas loyang yang disapu majerin dan bakar selama 15 minit pada suhu 150C.
- Kuih mungkin agak lembut bila disentuh ketika masih panas.
- Biar biskut sejuk betul baru disalut dengan gula icing dan letak di dalam paper cup.
Selamat Mencuba...
kak pah...ni sy malas nak buat..akak buat ler banyak2 pastu panggil saya makan ye..
ReplyDeleteRajinxlah azlia sbb biskut ni sedap tau!!!
ReplyDelete