nuffnang
Tuesday, 4 October 2016
Kengsom Siakap
Ramuan:-
- 1 ekor ikan siakap
-3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu besar cili giling
- 1/2 inci belacan
- 1 inci kunyit hidup
- 3 keping asam gelugor
- 2 batang serai dihiris
3 helai daun limau purut
- 5 tangkai daun kesum
- 1 kuntum bunga kantan
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya
Cara-Cara Penyediaan:-
- Kisarkan bawang merah, bawang putih dan belacan
- Tuang air dalam periuk dan masukkan ramuan kisar, asam keping dan cili kering kisar.
- Kemudian masukkan hirisan serai, daun kesum, bunga kantan dan daun limau purut.
- Masak hingga mendidih dan masuk garam serta gula.
- Akhir sekali masukan ikan siakap dan rasalah mengikut citarasa masing-masing.
- Biarkan selama 5 minit dan tutup api.
Selamat Mencuba..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sedap tu kak pah
ReplyDeleteMmang sedap nyumnyumnyum...
ReplyDelete