- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 7 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 2 batang serai (dikisar halus bersama bahan-bahan di atas)
- 1 ekor ayam
- 1 tin besar tomato puree
- 3 biji buah keras (ditumbuk)
- 8 sudu makan cili kering yang sudah dikisar
- 3 kuntum bunga lawang
- 7 biji buah pelaga
- 7 kuntum bunga cengkih
- 2 inci kulit kayu manis
- 1 cawan air
- 1 cawan susu cair
- Gula dan asam jawa secukup rasa.
Cara Penyediaan:-
- Gaul kunyit dan garam pada ayam kemudian goreng jangan terlalu garing.
- Tumis bunga lawang, buah pelaga,bunga cengkih dan kayu manis.
- Kemudian masukkan bahan-bahan kisar dan kacau sehingga naik bau.
- Masukkan tomato puree dan cili kering, gaul rata.
- Kemudian curahkan susu cair, gula, asam jawa dan buah keras. Gaul rata.
- Masak sehingga kuahnya agak pekat.
- Rasalah masam dan manisnya.
- Akhir sekali masukkan ayam goreng.
- Gaul rata biar 3 minit bolehlah ditutup api.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment