- 4 biji kentang (dipotong dadu)
- 60g isi ayam yang dipotong kecil
- 2 camca besar penuh rempah kari daging
- 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 sudu teh serbuk 3 rasa
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 pohon daun sup
- Air secukupnya untuk mengempukkan kentang
Cara Penyediaan :-
Inti :-
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar hingga layu.
- Masukkan bawang yang telah ditumbuk.
- Kacau hingga naik bau, kemudian masukkan kentang dan gaul rata.
- Selepas itu, masukkan rempah kari, kacau rata dan tuangkan air.
- Masukkan isi ayam. Biarkan mendidih dengan api kecil sehingga kentang empuk dan intinya kering.
- Masukkan gula, garam dan perisa kacau rata.
- Akhir sekali masukkan hirisan daun sup dan rasalah ikut citarasa masing-masing.
- Padamkan api dan tunggulah sehingga sejuk.
Doh :-
- 500g tepung pau
- 80g gula kastor
- 80g minyak jagung
- 1 1/4 cawan air
- 6g yis
Ibu Roti :-
- Masukkan 1 sudu makan gula dan yis ke dalam mangkuk.
- Kemudian tuang air suam dan gaul rata.
- Masukkan 2 sudu makan tepung pau kacau hingga rata.
- Biarkan sehingga ianya naik.
- Dalam bekas lain tuangkan tepung, masukkan garam, minyak dan gaul rata.
- Tuangkan adunan ibu roti.
- Masukkan air sikit demi sedikit sehingga doh tidak melekat di tangan.
- Biarkan doh hingga naik dua tiga kali ganda kemudian tumbuk-tumbukkan supaya keluar anginnya.
- Bulat-bulatkan doh jadikan sebanyak 20 ketul.
- Ambil 1 ketul doh leperkan dan masukkan inti kemudian tutup keseluruhannnya.
- Ulanginya sehingga habis.
- Panaskan kukusan dahulu tunggu sehingga mendidih baru dikukus selama 10 minit.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment