- 300gm tepung gandum
- Secubit garam
- 1/4 cawan minyak masak
- 1/2 cawan air suam
Doh (B)
- 150gm tepung gandum
- 100gm majerin (supaya doh tidak melekat ditangan)
Cara Penyediaan :-
Doh (A)
- Masukkan tepung ke dalam besen, masukkan garam dan minyak masak.
- Gaul mesra tepung dengan hujung jari.
- Masukkan air sikit demi sedikit sehingga mendapat doh yang tidak melekat di tangan.
- Bentukkan doh bulat jadikan 5 ketul .
Doh (B)
- Masukkan tepung ke dalam besen dan gaulkan majerin sehingga tidak melekat di tangan.
- Bentukkan doh bulat menjadi 5 ketul.
- Ambil sebiji doh berminyak (doh A) dan bentukkan menjadi leper.
- Kemudian ambil sebiji doh marjerin (doh B) dan letakkan ditengah-tengah doh berminyak tadi dan balutkanya. Ulangi sehingga habis.
- Ambil doh yang sudah dibalut tadi dan gelekkannya di atas papan canai hingga leper.
- Selepas ia menjadi agak nipis, gulungkannya seperti menggulung tikar.
- Kemudian gelekkan lagi hingga leper dan gulung sekali lagi.
- Ulang proses sama sekali lagi.
- Kemudian, ambil pisau dan bahagi 2 gulungan tadi. Setiap satu gulungan digelek membentuk bulat. - Masukkan inti dan kelim.
- Goreng dengan api sederhana sehingga berwarna keemas-emasan.
Inti Karipap :-
- 5 biji ubi kentang dipotong kiub
- 1 biji bawang besar dipotong dadu
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 100 gm isi ayam
- 3 sudu besar serbuk kari
- 1 pelepah daun kari
- 1 kiub perasa ayam
- Garam secukup rasa
Cara Penyediaan :-
- Tumiskan bawang dadu, masukkan bawang tumbuk hingga naik bau.
- Kemudian masukkan isi ayam, serbuk kari dan daun kari kacau hingga rata.
- Curahkan air dan masukkan ubi kentang.
- Akhir sekali masukkan pes ayam.
- Masak sehingga ubi kentang lembut. Rasa garam ikut citarasa masing-masing.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment