nuffnang
Wednesday, 9 May 2012
Ayam Masak Kicap
Ramuan :-
- 1 ekor ayam dipotong 16 (digoreng)
- 1 labu bawang besar dihiris bulat
- 9 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1 inci halia (ditumbuk)
- 2 sudu makan ketumbar (ditumbuk)
- 1 sudu makan jintan manis (ditumbuk)
- 1 sudu makan lada hitam (ditumbuk)
- 1/2 botol kecil kicap manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 5 kuntum bunga cengkih
- 1 inci kayu manis
- 3 cawan air (ikut saiz ayam dan citarasa masing-masing, kalau nak kuah banyak, lebihkan air)
- Tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
- Sedikit gula, asam jawa, kerisik
Cara Penyediaan :-
- Panaskan minyak kemudian masukkan bunga lawang, kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih.
- Kemudian masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan kacau sehingga naik bau.
- Masukkan air, kerisik, gula dan asam jawa. Rasa masam dan manisnya baru masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau rata.
- Kemudian masukkan tepung jagung.
- Tunggu mereneh.
- Akhir sekali masukkan bawang besar dan biar selama 1 minit dan bolehlah ditutup api.
Sedia dihidang!
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment