Ramuan :-
- 1 ekor ayam
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 1 sudu mkn garam
- 1 labu bawang putih tumbuk
- 1/2 sudu makan serbuk cili
(Gaul ayam dengan bahan-bahan seperti di atas kemudian perap selama 4 jam supaya lebih mesra)
Bahan salut ayam
- 1 1/2 cawan tepung jagung
- 3/4 cawan tepung beras
- 2 sudu makan rempah kari daging
- 1 sudu makan serbuk cili
- 1 sudu makan lada hitam/putih
- 3 sudu teh garam - ikut citarasa masing-masing
- 2 biji telur - dipukul
- Minyak untuk menggoreng ayam mestilah banyak supaya masak bahagian dalam dan garing
Cara Penyediaan :-
- Panaskan minyak terlebih dahulu.
- Pukul telur hingga rata kemudian gaulkan pada ayam yang telah diperap tadi.
- Masukkan tepung dan gaul hingga sebati.
- Goreng ayam dengan api sederhana supaya tidak hangus.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment