Ramuan :-
- 3 tin susu berasmathi (basuh dan tos)
- 3 tangkai daun ketumbar
- Sedikit pewarna kuning
- 9 ulas bawang merah (dikisar)
- 5 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 1/2 inci halia (dikisar)
- 7 kuntum bunga lawang
- 7 biji buah pelaga
- 2 inci kayu manis
- 7 kuntum bunga cengkih
- 5 ulas bawang merah (hiris)
- 1 tin kecil minyak ghee
- 1 tin susu cair
- 3 1/2 tin susu air
- 3 sudu makan rempah kurma
- Sedikit garam
Cara Penyediaan :-
- Panaskan minyak ghee dalam periuk.
- Tumis bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis serta bawang hiris hingga naik bau.
- Masukkan bahan kisar dan kacau hingga agak garing barulah masukkan rempah kurma.
- Curahkan susu serta air dan didihkan.
- Masukkan garam ikut citarasa masing-masing.
- Akhir sekali masukkan beras, daun ketumbar dan tutup periuk.
- Biarkan nasi masak baru titik warna kuning di atas nasi.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment