Ramuan :-
- 1 ekor siakap
Bahagian A
- 1 labu bawang besar (potong dadu)
- 1 biji tomato potong dadu (potong dadu)
- 1 biji capsicum hijau
- 1 tin nenas
Bahagian B
- 3 ulas bawang putih (tumbuk)
- 5 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 inci halia (tumbuk)
Bahagian C
- 2 sudu makan cili kisar/sos cili
- 2 sudu makan tomato sos
- 2 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan tepung jagung/gandum (dibancuh dengan sedikit air)
- 1 biji limau nipis (ambil jus)
- Gula, garam dan asam jawa secukupnya.
Cara Penyediaan:-
- Bersihkan ikan dan lumur dengan garam, kunyit dan 1 sudu makan cuka.
- Gaul rata, perap seketika dan goreng hingga garing.
- Tumis bahan yang tumbuk hingga kekuningan dan masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili/boh.
- Curahkan air nenas, jus limau, gula, asam jawa, bancuhan tepung dan garam.
- Masukkan bahan-bahan yang dipotong dadu dan kacau rata.
- Biarkan mereneh, rasalah masam, masin dan manisnya. Bila agak pekat tutup api dan curahkan di atas ikan.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment