nuffnang

Monday, 28 May 2012

Talam Berlauk

Ramuan :-                                                               

- 100 gm tepung gandum
- 125 gm tepung beras
- 20 gm tepung kanji
- 900 gm santan
- 1 labu bawang besar potong dadu (dikisar)
- 1 genggam udang kering (dikisar)
- 1 sudu kecil lada sulah
- Sedikit garam
- Daun sup, daun bawang, bawang goreng
- Sedikit minyak untuk menumis

Cara Penyediaan :-


- Tumiskan bahan kisar hingga naik bau.
- Dalam bekas lain masukkan tepung gandum, tepung beras dan tepung kanji dijadikan satu.
- Curahkan bahan kisar ke dalam bekas tepung kemudian curahkan santan, gaul hingga rata.
- Masukkan lada sulah, daun sup, daun bawang dan garam.
- Kacau di atas api sehingga agak pekat. 
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak. 
- Kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
- Bila sudah sejuk sapu dengan sos cili taburkan daun sup, bawang goreng dan daun bawang.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment