Ramuan :-
- 800 gm udang saiz L
Bahan kisar (A)
- 9 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci halia
- 2 inci lengkuas
- 2 inci kunyit hidup
- 3 batang serai
- 10 tangkai lada hijau (buang biji)
- 1 inci belacan
Bahan (B)
- Sekeping asam keping
- 5 helai daun limau purut
- 1 cawan susu cair
- Sedikit daun ketumbar
- 1 biji tomato
- 1 labu bawang besar dipotong bulat
- 1 sudu makan serbuk cukup rasa maggie
- Garam dan gula secukup rasa
Cara Penyediaan :-
- Gunting muncung dan sesungut udang. Basuh dan toskan.
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah dikisar tadi hingga naik bau.
- Kemudian curahkan susu, daun limau purut, asam keping, serbuk cukup rasa, gula dan garam.
- Biar mendidih dan rasa masin manisnya.
- Masukkan udang kacau seketika baru masukkan bawang besar dan tomato.
- Bila udang telah masak, akhir sekali masukkan daun ketumbar.
- Kacau sehingga udang bertukar warna merah atau biar selama 5 minit.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment