nuffnang

Wednesday, 20 February 2013

Kari Ikan Patin


Ramuan:-                                                                         
- 1 ekor ikan patin (bersihkan)
- 1 1/2 cawan serbuk kari babas (pes)
- 3 sudu makan cili kering kisar
- 7 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 1 inci halia (kisar)
- 1 sudu teh halba
- 3 tangkai daun kari
- 2 biji tomato (belah 6)
- 10 biji bendi (celur)
- 4 cawan air
- 1 sudu teh asam jawa adabi
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 1 batang kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- Sedikit garam
- Minyak untuk menumis

Cara-Cara Penyediaan:-

- Panaskan minyak dalam periuk masukkan kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih.
- Kemudian masukkan bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan pes kari, daun kari dan cili kisar kacau hingga terbit minyak.
- Kemudian masukkan tomato kacau kemudian tuangkan air.
- Kacau masuk asam jawa dan garam  Biarkan mendidih dan rasalah ikut citarasa masing-masing.
- Masukkan ikan biarkan sampai mendidih barulah masukkan kacang bendi.
-  Tutup api dan boleh dihidangkan.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment