Ramuan:-
- 1 1/2 cawan cili kering kisar
- 1 biji bawang besar (hiris bulat)
- 5 ulas bawang merah (kisar)
- 2 ulas bawang putih (kisar)
- 1 inci belacan (kisar)
- 30 ekor udang size XXL
- 10 papan petai (ambil isi)
- 1 sudu teh asam jawa adabi
- 3 sudu makan gula
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
- Sedikit ajinomoto
- Minyak untuk menumis
Cara-Cara Penyediaan:-
- Goreng udang dengan sedikit minyak sehingga kulit udang berwarna merah. Angkat.
- Tumis bahan kisar dan cili kering kisar sehingga terbit minyak.
- Masukkan asam jawa, garam dan tuangkan air. Kacau sehingga sambal kelihatan pekat.
- Rasalah ikut citarasa masing-masing.
- Sekiranya sambal pekat bolehlah tambahkan air sedikit.
- Akhir sekali masukkan udang, petai dan bawang besar.
- Kacau seketika dan tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment