nuffnang
Sunday, 18 August 2013
Laksa Spageti Ala Thai
Ramuan :-
- 300 gm spageti (dicelur)
-4 ekor ikan kembong (rebus)
Ramuan Tumis:-
- 2 sudu makan cili kering kisar
- 9 ulas bawang merah (kisar)
- 3 ulas bawang putih (kisar)
- 200 ml santan kotak
- 3 batang serai (ambil bahagian putih saja kisar)
- 3 cm kunyit hidup (kisar)
- 3 cm belacan (kisar)
- 4 keping asam keping
- 9 helai daun limau purut
- 1 liter air stok ikan
- 1 kiub ikan bilis
- Sedikit garam dan gula
- Minyak untuk menumis
Hiasan:-
- Nanas (diracik halus)
- Timun (diracik halus)
- Bawang besar (dihiris halus)
- 1 kuntum bunga kantan (diracik halus)
Cara-Cara Penyediaan:-
- Asingkan isi ikan dan ditumbuk halus. Tulang ikan dikisar dengan air stok ikan tadi.
- Panaskan minyak masak dan masukkan bahan tumis hingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan air stok ikan, santan, isi ikan, gula, garam dan asam keping. Kacau rata dan biarkan mendidih.
- Apabila mendidih masukkan daun limau purut dan biarkan seketika.
- Hidangkan spageti yang sudah dicelur ke dalam mangkuk masukkan bahan hiasan di atasnya.
- Kemudian tuangkan kuah panas tadi ke dalam mangkuk yang berisi spageti dan boleh dihidangkan.
Selamat Mencuba...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment