Ramuan :-
- 3 mangkuk nasi
- 1 genggam udang kering (tumbuk)
- 7 biji cili padi (tumbuk)
- 2 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 sudu besar cili kering kisar
- 1/2 biji lobak merah (potong dadu)
- 4 tangkai kacang panjang (potong)
- 1 kuntum bunga kantan (hiris nipis)
- 1 sudu besar kicap manis
- 8 ekor udang basah
- 2 biji telur
- Garam secukup rasa
- Sedikit ajinomoto
- Minyak untuk menumis
Cara-Cara Penyediaan :-
- Goreng udang sehingga bertukar warna merah angkat dan ketepikan.
- Tumis bahan tumbuk dan cili kering kisar hingga naik bau.
- Pecahkan telur, kacau kemudian masukkan nasi dan udang. Kacau rata.
- Selepas itu masukkan lobak merah, kacang panjang, kicap dan garam.
- Setelah masak barulah masukkan bunga kantan yang telah dihiris nipis.
- Kacau sekejap dan tutup api. Rasalah mengikut citarasa sendiri.
- Nasi goreng sedap dimakan panas dengan bau bunga kantan yang menyelerakan.
Selamat Mencuba...
P/s Enak dimakan ketika bersahur... aromanya mampu membangkitkan selera makan. Cubalah!
No comments:
Post a Comment