nuffnang

Thursday, 11 July 2013

Talam Cendol


Ramuan :-                                                                         

Lapisan Bawah:-
- 90 gm tepung beras
- 30 gm tepung gandum
- 10 gm tepung ubi
- 90 gm gula pasir
- 1 sudu teh garam
- 400 gm santan
- 200 gm cendol


Lapisan Atas :-

- 80 gm tepung beras
- 30 gm tepung gandum
- 15 gm tepung ubi
- 150 gm gula pasir
- 1 sudu teh coklat emulco
- 1 sudu teh garam
- 400 gm santan

Cara-Cara Penyediaan :-
Lapisan Bawah :-


- Satukan kesemua bahan kecuali cendol dan kacau rata.
- Tenggek atas api kacau sehingga naik wap.
- Masukkan cendol kacau dan tuang ke dalam loyang.
- Loyang hendaklah dialas dengan plastik dan disapu minyak.
- Kukus selama 15 minit.

Lapisan Atas :-

- Satukan kesemua bahan dan kacau rata.
- Tenggek atas api kacau sehingga naik wap.
- Tuangkan di atas lapisan bawah tadi.
- Kukus selama 15 minit.

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment