Ramuan :-
- 10 keping tauhu
- 1/2 biji lobak merah (sagat)
- 1 cawan tauge (celur)
- 1/2 biji timun (sagat)
- Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara Penyediaan:-
- Tauhu dipotong tiga segi kemudian masukkan garam gaul rata.
- Panaskan kuali, goreng tauhu (jangan goreng terlalu garing sangat).
- Angkat dan toskan. Belah tauhu ditengahnya kemudian sumbat bahan-bahan tadi.
Ramuan Kuah :-
- 1 ulas bawang putih
- 5 sudu makan cili giling
- 3 sudu makan gula pasir
- 2 sudu makan cuka
- 3/4 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara Penyediaan:-
- Tumbuk bawang putih dengan sedikit garam sehingga lumat.
- Sediakan periuk, masukkan air, cili kering kisar, cuka, gula dan bahan tumbuk.
- Tenggek di atas api sederhana dan kacau selalu.
- Rasalah mengikut citarasa masing-masing.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment